Bocuse zaliczany jest do pionierów nowej kuchni francuskiej, bardziej dietetycznej niż tradycyjna kuchnia francuska, podkreślając znaczenie używania wyłącznie świeżych produktów. W 1975 na obiedzie prezydenckim w Pałacu Elizejskim podano jedno z najsłynniejszych dań Bocuse'a - zupę z trufli. Danie to stało się potem wizytówką restauracji Soupe V.G.E. w pobliżu Lyonu. Jednak najbardziej znaną restauracją Bocuse'a pozostaje od wielu lat l'Auberge du Pont de Collonges, wyróżniona trzema gwiazdkami w przewodniku Michelina. Sieć restauracji tematycznych Bocuse'a, działająca w Lyonie oferuje różne odmiany kuchni francuskiej.
The Culinary Institute of America w 2011 nagrodził Francuza tytułem Kuchmistrza Stulecia (Chef of the Century). Od 1975 jest komandorem Legii Honorowej.
(wikipedia)
Gratuluję :D
OdpowiedzUsuńGratuluję :D
OdpowiedzUsuń